Emotionele Intelligentie: het tegengif voor een toxische bedrijfscultuur
- Jolande Vos
- 14 jun 2024
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 21 jun 2024
In 2021 zagen we een trend ontstaan in Amerika: The Great Resignation. Miljoenen amerikanen zegden in 2021 hun baan op. Dat deden ze niet om thuis met de afstandsbediening op de bank te gaan hangen, maar omdat ze ergens anders een baan konden krijgen met betere omstandigheden en arbeidsvoorwaarden.
Die trend zagen we niet veel later in Nederland ook. Het aantal mensen dat ontslag neemt of van baan wisselt, is enorm gestegen. Ik hoorde mijn vader zelfs vertellen dat hij in een café in Breda glas cola bestelde, en op het bierviltje niet meer een reclame voor een biermerk aantrof, maar een oproep voor medewerkers in de bediening.
Wil ik dit nog wel?
The Great Resignation was een direct gevolg van de pandemie. Het heeft ons hele wereldbeeld door elkaar geschud. Velen van ons zaten ineens thuis op de bank, met zeeën van tijd om na te denken over wat echt belangrijk voor ons was. Sommigen waagden een sprong in het diepe door eindelijk te gaan doen waar ze al heel lang van droomden of durfden ineens weg te gaan bij die werkgever waar ze allang niet meer op hun plek zaten. Sommigen kampten juist in de pandemie van burn-out gerelateerde klachten, en zochten een werkplek met een betere werk-privé balans.

In 2022 heeft Revelio Labs in opdracht van MIT Sloan een onderzoek naar buiten gebracht over de reden waarom mensen hun banen opzeiden. Uit dat onderzoek bleek dat meer dan 40% van amerikaanse werknemers overwogen om begin 2021 hun baan op te zeggen. Tussen april en september 2021 hebben meer dan 24 miljoen amerikanen hun baan opgezegd – het hoogste aantal ooit!
Uit onderzoek bleek dat een toxische bedrijfscultuur vaak genoemd werd als reden om van baan te wisselen.
En wat bleek uit dat onderzoek? Dat naast goede arbeidsvoorwaarden (denk aan je salaris), een toxische bedrijfscultuur vaak genoemd als reden om van baan te wisselen. Sterker nog, als je salariëring buiten beschouwing laat bleek dit de nummer 1 reden te zijn om je baan op te zeggen! En even voor je idee: de kosten van verloop zijn enorm: gemiddeld 21% van het bruto jaarsalaris. Er is dus veel aan gelegen om talent te behouden, en een toxische bedrijfscultuur helpt daar niet bij.
Toxische bedrijfscultuur
Hoe weet je nou of een bedrijfscultuur toxisch is? Hier zijn een paar indicatoren:
Er hangt een sfeer waarin niemand elkaar vertrouwt
Er vindt grensoverschrijdend gedrag plaats
Fouten maken wordt bestraft
Het gevoel van menselijkheid is verdwenen (het draait om geld en productiviteit)
Er wordt veel geklaagd en gezeurd (weinig constructieve gesprekken)
En ga zo door..
Wat blijkt? Emotionele Intelligentie is het tegengif voor een toxische bedrijfscultuur. Emotionele Intelligentie helpt mensen om beter met anderen te verbinden, communiceren en samenwerken zodat we het beste van onszelf kunnen laten zien.
Iedereen heeft emoties. Dat is een feit! Een onderdeel van het mens-zijn. En of je je het nu realiseert of niet, emoties beïnvloeden ons élke dag. Ze hebben impact op de mensen om ons heen, zowel op het werk als in ons persoonlijke leven.
Ik ben mijn werkzame carrière ingerold met de overtuiging dat je je emoties bij de deur moest achterlaten zodra je het kantoor binnenstapte.
Dat heeft me altijd gefascineerd. Ik ben mijn werkzame carrière ingerold met de overtuiging dat je je emoties bij de deur moest achterlaten zodra je het kantoor binnenstapte. Emoties hoorden niet thuis op de werkvloer. Des te meer was mijn interesse gewekt toen ik in de afgelopen jaren op LinkedIn artikelen over ‘Emotionele Intelligentie’ voorbij zag komen van onder andere Harvard Business Review en World Economic Forum.

Wat is emotionele intelligentie?
Om echt te kunnen begrijpen wat emotionele intelligentie is, moet je jezelf eerst de vraag stellen: Welke impact hebben emoties op mij? Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat onze emoties invloed hebben op een paar dingen, namelijk:
je vermogen om goede beslissingen te nemen
je gedrag
je performance/prestaties
Stel je staat op het punt om om salarisverhoging vragen, maar je ziet dat je leidinggevende in een slechte bui is. Ga je dan nog steeds in dat moment om salarisverhoging vragen? Of wacht je tot hij/zij in een beter humeur is? Je voelt aan dat de kans hoger is dat je leidinggevende ‘nee’ zegt op je verzoek als hij/zij in een slechte bui is. Je vermogen om goede beslissingen te nemen verbetert omdat je het aanvoelt.
Ik vertelde dat emoties óók invloed hebben op ons gedrag. Hoe bedoel ik dat? Omdat emoties zichtbaar zijn op ons gezicht, in onze toon en in onze lichaamstaal. Omdat je emoties vaak zichtbaar zijn voor anderen, hebben je emoties impact op de manier waarop je met anderen samenwerkt, communiceert en op je algehele interactie met anderen – bijvoorbeeld in een team.
En tot slot heeft hoe je je voelt ook impact op je performance: op je functioneren. Ga maar eens bij jezelf na: Hoe goed functioneer jij als je je gestrest voelt, je zorgen maakt, gespannen bent of je je vermoeid voelt? Uit verschillende onderzoeken blijkt dus ook dat je dan waarschijnlijk ook beduidend slechter functioneert en presteert. Omgekeerd kun je ook afvragen: Hoe goed functioneer je als je je gewaardeerd voelt? Of als je het gevoel hebt dat je gesteund of begrepen te worden? Wanneer je je veilig genoeg voelt om je ideeën en mening te delen met anderen?
Hoe je je voelt heeft rechtstreeks invloed op je vermogen om helder te denken en beslissingen te nemen. Het heeft direct invloed hoe we in ons gedrag naar anderen toe zijn en op de mate waarin we functioneren en presteren.
Hoe ontwikkel je Emotionele Intelligentie?
Emotionele intelligentie is een set competenties of vaardigheden die ons helpen om te begrijpen hoe we ons voelen, en hoe anderen zich voelen – en waarmee we onze emoties effectief kunnen reguleren en managen. Je kunt emotionele intelligentie meetbaar maken d.m.v. assessments in de 6 belangrijkste competenties:
Zelfbewustzijn
Bewustzijn van anderen
Authenticiteit
Emotioneel Redeneren
Zelfmanagement
Positieve invloed
In de komende blogposts ga ik dieper in op elke competentie en hoe je deze kunt versterken. Ik kan je in elk geval één ding beloven: de bedrijfscultuur doet ertoe. Het wordt tijd dat we emotionele intelligentie serieus gaan nemen als essentiële vaardigheid voor de toekomst. Het is één van de belangrijkste middelen om talent te binden aan je organisatie en hun performance te optimaliseren.
Ben je nou benieuwd hoe het zit het de emotionele intelligentie in jouw team? Wil jij als leidinggevende weten waar je al heel goed in scoort, en waar de ruimte voor verbetering zit? Neem dat contact met me op!
Groet,
Jolande Vos
06-45432041
Comments